Flyga högt

3 september 12:00


Katarina von Bredow

Gummifabriken, Värnamo

För unga, Litteratur

Programpunkt börjar om:

Dagar

Timmar

Minuter

Sekunder

Sändningen avslutad.

Alla berättelser har sin egen historia. Ingen av mina böcker är helt påhittad, men ingen är heller helt och hållet sann. Jag blandar egna minnen och människor jag mött med sådant jag hittar på. I boken ”Flyga högt” har huvudkaraktären en bakgrund som också är en högst verklig människas smärtsamma historia, en som jag träffade av en slump när jag redan hade börjat skriva. Jag trodde att jag bara skulle låna en liten del av det hon berättade och bygga om händelseförloppet som jag brukar, men det blev inte så.

Det här är berättelsen om L, som drabbades av en stor sorg när hon var sex år. Om hur vi möttes när jag besökte hennes skola och hur hon tog plats i min bok. Men det är också berättelsen om min egen balansgång och rädsla för att vara fel när jag själv var i tonåren. Det är berättelsen om att våga ta sig utanför ramen, breda ut sina blöta och skrynkliga vingar och ge sig av.

Om Katarina von Bredow

Jag heter Katarina von Bredow och debuterade med min första ungdomsroman 1991. Sedan dess har det blivit 26 böcker till, varav två kommer ut under hösten 2020.

Den vanligaste frågan man får när man skriver för ungdomar är varför man inte skriver för vuxna. Till en början hade jag inget svar. Men med tiden har jag ändå tänkt över vad det är som gör den tiden så tacksam och spännande att skriva om. De flesta av mina huvudpersoner är mellan elva och sjutton år, en period då man genomgår en enorm och ibland plågsam utveckling som individ, samtidigt som man måste visa en nästan övermänsklig förmåga till social anpassning till människor man inte har valt, men ändå måste tillbringa i stort sett all sin tid med; sin skolklass och sin familj.

Skolan är en egen värld att överleva i och hemmet är en annan. Jag kan inte se någon som helst anledning att sluta utforska den där tiden. I jobbet ingår dessutom att besöka elever runt om i landet – och i varje klass väntar nya berättelser. Vad mer kan man önska?

katarinavonbredow.se

I samarbete med Värnamo kommun och Gummifabriken

Omslagsfoto: Kalle Magnusson
Filmfoto: Sunday Dolph Christopher

Det här materialet kan ses till och med den 18 september 2020.