Beethoven Cello sonata op 5, nr 2

3 september 12:00


ShareMusic and Performing Arts

Gnosjö

Musik

Programpunkt börjar om:

Dagar

Timmar

Minuter

Sekunder

Sändningen avslutad.

Vi vill ge er ett tillfälle att blicka framåt. Reflektera över nya idéer – nya förhållningssätt till traditionellt och otraditionellt musicerande. Eller bara ett tillfälle att lyssna och häpna över vad musikaliska människor alltid gör vid slutet av dagen – oavsett omständigheter: Musik.

Hösten 2019 kontaktades ShareMusic & Performing Arts av Lyckå kammarmusikfestival. De ville bjuda in vår inkluderande ensemble Elefantöra att medverka i festivalen tillsammans med Gageego! När vi började att diskutera programinnehåll fick vi frågan om vi inte kunde spela något av Beethoven eftersom festivalen 2020 skulle handla en del om Beethovens 250-årsjubileum. Vi skickade frågan vidare till ensemblerna och cellisten Giacomo Torlontano erbjöd sig att spela en sonat för cello och piano tillsammans med pianisten Mikael Kjellgren. Resultatet blev att olika konstellationer med medlemmar ur ensemblerna Elefantöra och Gageego! tillsammans spelar Ludwig van Beethovens Sonat för cello och piano Op 5, nr 2 i g-moll.

Sedan kom Corona. Sats 1 och 2 spelas, som vanligt, av cello och piano. Det praktiska arbetet med sats nr 3 förändrades grundläggande av coronapandemin när det inte längre var möjligt att ses och arbeta i samma rum. Giacomo och Mikael spelade in Beethovens musik på distans. Sedan delade de det inspelade materialet med Joel och Evelina från Elefantöra. Gusten, även han medlem i Elefantöra, samordnade arbetet och fungerade som kurator. Musikerna har, genom att växelvis skicka ljudfiler de spelat in till varandra, skapat en egen remix av sonatens 3:e sats och under Kulturfesten kommer de att framföra den live tillsammans med Gageegos! percussionist Jonas Larsson. Sats 3 filtrerades genom elektroniska instrument av Elefantöra och de spelar på ekon, fragment och musikaliska skärvor som extraherats från stycket.

Här på Kulturfesten visas resultatet av de två ensemblernas samskapande premiär online! Det blir ett möte mellan gammalt och nytt. Ett spel kring från- och närvaro. Ett unikt stycke musik och en ögonblicksbild som i pandemins tid vill väcka tankar kring vårt beroende av andra och hur vi plötsligt hanterar avstånd och frånvaro i konstutövandet. Cellisten spelar ensam i Italien, där han är isolerad. Pianisten spelar tillsammans med honom i en kyrka, Gnosjö Missionskyrka. Elefantöra och Jonas Larsson från Gageego! spelar tillsammans i en fabrikslokal, Göhlins i Gnosjö.

Om ShareMusic and Performing Arts

Kammarmusikensemblen Gageego! består av:

Mikael Kjellgren
Mikael har sedan 1992 varit professionellt verksam som pianist vid både GSO och GöteborgsOperan. Han har sedan början av 2000-talet även undervisat i musikalisk instudering vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och är sedan 2011 universitetslektor. Under hela sin karriär har han arbetat flitigt som kammarmusiker och ackompanjatör.

Jonas Larsson
Grundade 1995 Gageego!-ensemblen. Jonas har sedan dess gjort sig känd som en stor drivkraft och förkämpe för ny konstmusik i Sverige. Han är idag en av den svenska konstmusikscenens mest namnkunniga percussionister.

Giacomo Torlontano
Giacomo har varit professionellt verksam som cellist i orkestersammanhang sedan 2010. Han har arbetat i orkestrar i Finland, Italien och Sverige. Sedan 2018 är han också verksam som medlem i Gageego!.

gageego.se

ShareMusic & Performing Arts ensemble Elefantöra består av:

Evelina Larsson
Evelina är aktiv i Teater Kattma i Göteborg och varit professionellt verksam som musiker i ensemblen Elefantöra sedan 2018.

Gusten Aldenklint
Gusten har varit professionellt verksam som frilansmusiker, kompositör, ljuddesigner och producent. Har arbetat med Elefantöra sedan 2019 som musiker och ljudtekniker.

Joel Mansour
Joel har arbetat som frilansmusiker, DJ och ljudtekniker sedan 2012. Har varit professionellt verksam som musiker i ensemblen Elefantöra sedan 2017.

sharemusic.se/elefantora

Stort tack till Gnosjö Kommun, Gnosjö Missionskyrka och Göhlins!

I samverkan med Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande och Gnosjö kommun.

Filmfoto: Meza Verde https://www.mezaverde.se/

Det här materialet kan ses till och med den 18 september 2020.